ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

Της Δέσποινας Χαραλαμπίδου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην Α' Θεσσαλονίκης                                                          

                                                                                        

 

                                 

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τους Έλληνες εργαζόμενους με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το  27% για ολόκληρη  την επικράτεια, 28,1%  για την βόρεια Ελλάδα, 31,4% για την Θεσσαλονίκη, και με ποσοστά 64,9%για τους νέους.

Πέρα από τους δείκτες της ανεργίας γεγονότα όπως η απαξίωση της υγείας και της παιδείας, με το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με το κλείσιμο και την απαξίωση των δημόσιων σχολείων και νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, η συντηρητικοποίηση του κράτους. Όλα αυτά  μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων, βιοτικού επιπέδου και αναδεικνύουν τον πολιτισμό του μνημονίου, των εξαθλιωμένων και του κοινωνικού καιάδα για όλο και περισσότερες κοινωνικές κατηγορίες.

Η νεολαία, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πλατιού λαϊκού εργατικού μετώπου, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και της κυβέρνησης.

Με αυτό το τοπίο και αυτές τις προσδοκίες βαδίζουμε για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου ενόψει των εγκαινίων τη ΔΕΘ. Τα μηνύματα που φτάνουν από τους εργασιακούς χώρους, από τις συνελεύσεις σωματείων και πρωτοβουλιών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, είναι η κοινή αγωνία όλων των εργαζομένων για το μέλλον πλέον της εργασίας τους αλλά και ο προβληματισμός τους για την διεξαγωγή και την αποτελεσματικότητα των αγώνων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροπή.  Από την άλλη η προπαγάνδα κυβέρνησης και ΜΜΕ ξεσηκώνει, με κάποια επιτυχία είναι αλήθεια, στις συνειδήσεις των εργαζομένων αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού, με αποτέλεσμα ολόκληροι κλάδοι εργαζόμενων είτε να θεωρούν άλλους εργαζόμενους υπεύθυνους για τα προβλήματά τους, είτε να θεωρούν ότι μπορούν να την «σκαπουλάρουν» ως άτομα ή κλάδος από την μνημονιακή επίθεση, γεγονός το οποίο πλήττει την ενότητα και αποδυναμώνει το εργασιακό μέτωπο.

Στην Θεσσαλονίκη, στον ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία του συλλαλητηρίου. Οι εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους έχουν ξεκινήσει και θα τις εντείνουμε ακόμα περισσότερο με ποικιλόμορφους τρόπους και δράσεις την επίμαχη για την πόλη εβδομάδα, πριν το Σάββατο στις 7 Σεπτέμβρη. Η εγρήγορση αυτή έρχεται σαν συνέχεια των δράσεων και κινητοποιήσεων που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το κλείσιμο των μεγάλων εργοστασίων στον νομό, στην συμμετοχή μας στον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ 3, στον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία που απειλούνται να κλείσουν στην πόλη, στο SOSτε το νερό κ.α..

Γνώμη μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πανελλαδικό επίπεδο, πρέπει να παλέψει, ώστε η Έκθεση να αποτελέσει κομβικό ραντεβού μίας πορείας αγώνων. Είναι απαραίτητο οι αγώνες αυτοί να έχουν συνέχεια και διάρκεια. Αυτό που πρώτιστα μας ενδιαφέρει είναι ολόκληρη η διαδικασία της προετοιμασίας της συγκέντρωσης αλλά και η μέρα της διεξαγωγής της με την μαζικότητα και την ευρηματικότητά της, να τονώσει το ηθικό όλων των εργαζομένων, να τους δώσει μία νέα δυναμική νίκης και να αποτελέσει την απαρχή της αντεπίθεσης των εργαζομένων για να διώξουμε τρόικα, μνημόνια και κυβέρνηση και να ανατρέψουμε μια για πάντα την πολιτική τους.   

Στις επόμενες μετά το συλλαλητήριο μέρες περιμένουμε ένταση των αγώνων στην εκπαίδευση. Με τους εκπαιδευτικούς να έχουν την ανάγκη στήριξης γονέων, μαθητών, αλλά και όλων των εργαζόμενων. Παράλληλα θέλουμε να υπάρξουν αγώνες και από άλλους κλάδους εργαζομένων που δοκιμάζονται σκληρά από την  δικομματική συγκυβέρνηση. Νομίζω ότι ο συντονισμός των σωματείων του ιδίου κλάδου καθώς και η σύνδεση των κλάδων μεταξύ τους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των αγώνων που έρχονται και δουλειά στην οποία θα πρέπει και μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά.

Ο δρόμος για την ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών των μνημονίων είναι ένας δρόμος δύσκολος, ανηφορικός αλλά δεμένος με την χαρά της συλλογικής πάλης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας και περνάει μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης. Ας προσπαθήσουμε το συλλαλητήριο ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ να έχει την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.

 

Άρθρο της  Δέσποινας Χαραλαμπίδου στην Εποχή που δημοσιεύθηκε την 1/9/2013

 

  

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Τύπος Δημοσιεύσεις ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΘ