Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΩΤΗΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Της Δέσποινας Χαραλαμπίδου, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Α’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

 

             Όλα δείχνουν ότι ένας νέος γύρος επίθεσης στο βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων προετοιμάζεται να αρχίσει από την συγκυβέρνηση μέσα στο Φθινόπωρο, με μέτρα που σε βιαιότητα μπορούν να συγκριθούν ίσως μόνο με την πρώτη εφαρμογή του Μνημονίου. Ανάμεσα στα πιο επώδυνα από αυτά θα είναι το σταμάτημα της αναστολής πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας από τις τράπεζες από 1/1/2014. Το μέτρο αυτό, πρωτοφανούς κοινωνικής σφοδρότητας, θα οδηγήσει σε πολύ σύντομο διάστημα στο σφυρί τα σπίτια χιλιάδων συμπολιτών μας και πρώτα απ' όλων των πιο εξαθλιωμένων οικονομικά στρωμάτων, των ανέργων και των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

            Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η στεγαστική πολιτική του ελληνικού κράτους ήταν ανέκαθεν εξαιρετικά ελλειμματική ως κοινωνική πολιτική, ενώ ενίσχυε την δραστηριότητα του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της κατοικίας. Από τους εργολάβους και τους κατασκευαστικούς ομίλους έως τα χαμηλότοκα στεγαστικά με υποθήκες που οι τράπεζες μοίραζαν απλόχερα, ειδικά κατά την περασμένη δεκαετία.

            Με την ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης, όμως, και με τα Μνημόνια, βρεθήκαμε σε μια νέα φάση στην πολιτική για την κατοικία, που ξεκίνησε με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, του μόνου φορέα στήριξης της στέγασης των εργατικών οικογενειών – παρόλο που χρηματοδοτούταν από τους εργαζόμενους και δεν επιβάρυνε καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό – και θέλουν να την ολοκληρώσουν τώρα με το δράμα των μαζικών εξώσεων.

            Ενώ, λοιπόν, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, μέσα στις συνθήκες συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος και μετά τα απανωτά χαράτσια στις κατοικίες, αδυνατούν σήμερα να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων, Κυβέρνηση και Τρόικα σχεδιάζουν να απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς των υποθηκευμένων κατοικιών. Οι ίδιες τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν και «διασώζονται» με δάνεια που πληρώνει ο ελληνικός λαός, είναι πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κυβερνώντων για να ξεκαθαρίσουν τα βαρίδια των «κόκκινων δανείων» από τα χαρτοφυλάκιά τους. Ξεπουλώντας τα υποθηκευμένα σπίτια των δανειοληπτών τα τραπεζικά ιδρύματα επιδιώκουν να ξεφορτωθούν τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται και να πάρουν άλλη μια ένεση ρευστότητας για να ανακάμψει η κερδοφορία τους.                                                                                                            

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση στοχεύει με την  έναρξη των μαζικών πλειστηριασμών να τονώσει την αγορά ακινήτων, αφού θα προκληθεί νέα πτώση των τιμών, ελπίζοντας να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

            Όλα αυτά, φυσικά, γίνονται σε βάρος όσων έχουν υποθηκεύσει το σπίτι τους, πετώντας στον δρόμο ολόκληρες οικογένειες ακόμη και για οφειλές ευτελών ποσών. Σε όφελος όμως του μεγάλου κεφαλαίου που θα βάλει στο χέρι «κοψοχρονιά» την μικρή ακίνητη περιουσία.

            Απέναντι σε αυτά, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Ένα μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων όλου του λαού που δεν θα επιτρέψει ούτε ένα σπίτι να βγει στο σφυρί και θα διεκδικήσει την διαγραφή των χρεών των πιο αδύναμων είναι αναγκαίο τώρα. Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Τύπος Δημοσιεύσεις Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΩΤΗΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ