Εισήγηση για τα κρατικά λαχεία

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

            Ενημερωθήκαμε προχθες το βράδυ, ότι κατατέθηκε  εκτάκτως, και με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος το εν λόγω νομοσχέδιο, με τίτλο : «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων». Κοινώς, η επικύρωση της συναλλαγής που διαπραγματεύτηκε ο κύριος Σταυρίδης, και συμφωνήθηκε στις 30 Ιουλίου, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Κοινοπραξίας «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.», η επικύρωση δηλαδή, της παραχώρησης του μονοπωλίου των λαχείων έναντι 190 εκατομμυρίων ευρώ, σε μία Κοινοπραξία, που συστήθηκε ακριβώς για να πάρει αυτό το έργο και αποτελείται, όπως χαρακτηριστικά γράφει η αιτιολογική έκθεση, που βιαστικά, λόγω του χρόνου κατάθεσης, διαβάσαμε, από κορυφαίες εταιρείες του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών.

            Ας δούμε αναλυτικά όμως το ίδιο το νομοσχέδιο ,το οποίο πραξικοπηματικά, το χαρακτηρίσατε κατεπείγον,κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, πράγμα που σημαίνει ότι άρον -άρον, για να μην πάρει κανείς χαμπάρι,το φέρνετε στο θερινό τμήμα και με κατεπείγουσες διαδικασίες ,θέλετε να το ψηφίσετε, για να δωρίσετε ουσιαστικά στους Μελισσανίδη και Κόκκαλη τα κρατικά λαχεία.

            Η Κοινοπραξία «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ», όπως αναφέρετε, ήταν η μοναδική εταιρεία που υπέβαλλε εμπρόθεσμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ήταν η μόνη εταιρεία δηλαδή, που κατέθεσε προσφορά, για να αγοράσει ένα μονοπώλιο, και παρά το ότι στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ήταν τρεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές στηλιτεύσει τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο ΤΑΙΠΕΔ,  τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ συνεχίζουν να είναι απόρρητα, παρά τις δικές μας αιτιάσεις για το αντίθετο, δεν υπάγεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αφού απλώς οφείλει να ενημερώνει τη Βουλή, ενώ το ίδιο δεν καταθέτει τις τριμηνιαίες εκθέσεις ως οφείλει δια νόμου ή τις καταθέτει εξαιρετικά καθυστερημένα.

Στην εν λόγω λοιπόν κοινοπραξία, συμμετέχουν κατά 67% ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ, και από 16,5% έχουν η Intralot, του γνωστού Έλληνα επιχειρηματία και η Σαϊεντίφικ Γκέιμς. Παραχωρείται δηλαδή ως επί το πλείστον στον ΟΠΑΠ, πέρα από τις 264.000 μετοχές του ελληνικού δημοσίου που παραχωρήθηκαν στις 18 Ιουλίου, 12 μέρες μετά, παραχωρείτε το μονοπώλιο των Κρατικών Λαχείων, δημιουργώντας μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, έναν ιδιωτικό επιχειρηματικό κολοσσό, τι γνώμη έχει άραγε για αυτό, η επιτροπή ανταγωνισμού;  έναν επιχειρηματικό κολοσσό στο πεδίο των λαχείων, των τυχερών παιχνιδιών και του τζόγου, στο μόνο πεδίο που ανθεί, κατά πως φαίνεται, η επιχειρηματικότητα στην μνημονιακή Ελλάδα, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει τρία σημαντικά και σαφή ερωτήματα, σχετικά με την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ, τα οποία συνεχίζουν να μένουν αναπάντητα και, νέες συναλλαγές, συνεχίζουν να γίνονται με τους ίδιους επιχειρηματίες.

Έτσι, με την σύμβαση παραχώρησης, που μας καλείτε  σήμερα  να επικυρώσουμε, όχι ως νομοθετικό σώμα που υπηρετεί την λαϊκή εντολή, αλλά ως υψηλοί ιδιοκτήτες της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, που επικυρώνουν την πρόταση του μεσίτη, με την σύμβαση παραχώρησης λοιπόν, παραχωρούνται για δώδεκα χρόνια, το Λαϊκό Λαχείο, το Εθνικό Λαχείο, το Ευρωπαϊκό Λαχείο και το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, ενώ οι Έλληνες και οι Ελληνίδες και κυρίως τα ανήλικα παιδιά που στερούταν τα τελευταία χρόνια αυτή την ασχολία θα έχουν την χαρά να ξαναζήσουν το ΞΥΣΤΟ.

 Επίσης, το κράτος απεμπολεί το δικαίωμά του στην ίδρυση νέων λαχείων, αφού αυτά θα είναι ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά λαχεία και θα μειώνουν το κέρδος του ΟΠΑΠ που θα έχει για 12 χρόνια τουλάχιστον, (διότι έχετε προβλέψει στον νόμο και δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης)  το κρατικό μονοπώλιο των λαχείων. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο ΟΠΑΠ, πριν το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλήσει το 33% των μετοχών του έναντι 650 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, είχε αποκτήσει την άδεια για τα Κρατικά Λαχεία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Και σήμερα, έρχεται ο ΟΠΑΠ να αγοράσει τα Κρατικά Λαχεία έναντι 190 εκατομμυρίων, με μία σύμβαση που το ποσό που εγγυάται στο ελληνικό δημόσιο για τα επόμενα 12 χρόνια είναι μόλις 580 εκατομμύρια ευρώ,  30 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο οικονομικό έτος, 50 εκατομμύρια για τα επόμενα 11,  την ίδια στιγμή που, όπως γράφεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται, σύμφωνα με τα καθαρά κέρδη των τριών τελευταίων ετών, που σημειωτέον αποτελούν τα χαμηλότερα κέρδη, που προκύπτουν από τα Λαχεία την τελευταία δεκαετία, εκτιμάται λοιπόν ότι θα εισπράττονταν 984 εκατομμύρια ως έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, με το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας, χωρίς δηλαδή να βελτιώσουμε την λειτουργία τους στο ελάχιστο, και αφήνοντας τα, κρατικά.

Μπορεί να μπούμε και μέσα δηλαδή! Και μας ζητάτε να επικυρώσουμε αυτή την σύμβαση;!

Επιπλέον, διαβάζουμε στις σελίδες 9 και 10 της αιτιολογικής έκθεσης ότι, η Σύμβαση, θα διέπεται νομικά από το Ελληνικό Δίκαιο αλλά τυχόν διαφορές που μπορεί να προκύψουν θα λύνονται μέσω διαιτησίας, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα βέβαια, υπό τους κανόνες του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου όμως. Δηλαδή θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, μέχρι να διαφωνήσει η κοινοπραξία με το ελληνικό δίκαιο. Εκεί το ελληνικό δίκαιο καταργείται και αναλαμβάνουν οι κανόνες του Λονδίνου. Μάλιστα, για να δικαιολογηθεί ο νομοθέτης, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση μία σειρά επιτυχών παραδειγμάτων, όπως το αεροδρόμιο Αθηνών, η γέφυρα Ρίου – Αντιρίου κ.α., που αποτέλεσαν προϊόντα διαφανών και κυρίως επωφελών συμβάσεων για το ελληνικό δημόσιο. Κοροϊδευόμαστε λέω εγώ.

Τέλος, κάπου στην αιτιολογική έκθεση είδαμε να λέει, ότι μέσω της παραχώρησης, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αποφεύγοντας βέβαια να αναφέρεται πόσες, ή αν θα είναι των 400 ευρώ. Η ανάγκη της κοινωνίας σήμερα συνάδελφοι και συναδέλφισσες είναι για δουλειά με αξιοπρέπεια, και αυτή διασφαλίζεται από έναν δυναμικό δημόσιο τομέα, που δεν ξεπουλάει την κρατική περιουσία για να πληρώσει παράνομα δάνεια και να εξυπηρετήσει συμφέροντα, αλλά επενδύει και ανασυγκροτεί την διαλυμένη παραγωγή της χώρας, γεννώντας θέσεις εργασίας.

Για να ανακεφαλαιώνουμε, αρχικά να πούμε ότι  διαφωνούμε με κάθε ξεπούλημα εθνικής περιουσίας, ακόμα περισσότερο, με κάθε ξεπούλημα που γίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ, αφού τα ποσά που συσσωρεύονται, πηγαίνουν κατευθείαν στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, που είναι παράνομο, επαχθές, μη βιώσιμο και δεν πρέπει να το πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Επιπλέον, μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο – επικύρωση ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, επικύρωση διαγωνισμού με προσφορά από μόνο μία εταιρεία, επικύρωση σύμβασης που θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στον κρατικό προϋπολογισμό, σε θερινό τμήμα της βουλής, έκτακτα, και με την διαδικασία του κατ επείγοντος και θέλετε, μέσα σε ούτε  δύο 24ωρα  να ψηφιστεί, διασύροντας για ακόμη μια φορά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα για προηγούμενες συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ, που έγιναν μέσα στον Ιούλιο και σχετίζονται με τον ΟΠΑΠ. Ερωτήματα που εκκρεμούν και παραμένουν αναπάντητα.

Ο κύριος Στουρνάρας χθες, κατά την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως κατεπείγον, αφού συναρτάται άμεσα με την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Έτσι η ιστορία επαναλαμβάνεται, σε μία μέρα θα προσπαθήσετε να ξεπουλήσετε άλλο ένα περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, άλλη μία κερδοφόρα επιχείρηση των εργαζομένων. Παραιτήσατε τον Σταυρίδη για λόγους ηθικής τάξεως, όπως είπατε, επειδή τον βρίκαμε στο τζετ του Μελισσανίδη, μετά την αγοροπωλησία του ΟΠΑΠ, και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, αποδείχθηκε ότι το κάνατε για τα μάτια του κόσμου, αφού, τα νομοσχέδια του Σταυρίδη κατεβάζετε και τις ίδιες συναλλαγές κάνετε. Κύριε υπουργέ αυτές οι μεθοδεύσεις με κατεπείγοντα νομοσχέδια και εξαιρετικής σημασίας αγοροπωλησίες του δημοσίου, μόνο ερωτηματικά προκαλούν. Αφού για χάρη της εξυπηρέτησης των ληστρικών δανείων της χώρας, και των επιχειρηματιών με τα τζετ, ευτελίζεται για ακόμη μια φορά την διαδικασία του κοινοβουλίου.

Το σημερινό νομοσχέδιο λοιπόν, όπως διαβάζουμε στην έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της βουλής, έρχετε προς επικύρωση στην βουλή, και για έναν ακόμη λόγο, επειδή κάνετε δώρο στους επιχειρηματικούς κύκλους που συναλλάσεστε, το νομικό καθεστώς της χώρας. Δεν κάνει στον επενδυτή η ελληνική νομοθεσία; δεν πειράζει λέει ο υπουργός οικονομικών, μπορεί να επιλέξει μία άλλη, για επίλυση των διαφορών του με το ελληνικό δημόσιο, αρκεί να πάρει αύριο το πρωί 190 εκατομμύρια ευρώ το ΤΑΙΠΕΔ, για να τα δώσει απευθείας στο χρέος, για να δώσουμε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη, ότι είμαστε εδώ, και έτοιμοι να ξεπουλήσουμε δημόσια περιουσία, εθνική κυριαρχία, εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, δημοκρατικούς θεσμούς, για να μας πει αύριο μπράβο, η Μέρκελ, ο Μελισσανίδης, ο Κόκκαλης και οι δανειστές.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που η μόνη του ασχολία είναι να βγάζει κάθε δίωρο ανακοινώσεις-αφιερώματα στον ΣΥΡΙΖΑ,παραπέμπει στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι από τις επενδύσεις που θα γίνουν για την αγορά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου,θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι ολοφάνερο και στον πιο καλόπιστο όμως, ότι πρόκειται  για μυθεύματα,αφού ούτε μία ιδιωτικοποίηση, όλα τα χρόνια που γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, δεν συνοδεύτηκε  έστω και με μία νέα θέση εργασίας. Αντίθετα ,κάθε ιδιωτικοποίηση σήμαινε και σημαίνει απολύσεις,ανατροπή εργασιακών σχέσεων,μείωση μισθών,εντατικοποίηση της εργασίας.

            Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

            Το να περνάς από τη μία, τα πιο ανάλγητα μέτρα για τους εργαζόμενους, να κόβεις μισθούς, να απολύεις, να μοιράζεις φτώχεια μέσω του φορολογικού συστήματος, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Προεδρικά Διατάγματα, δίχως συζήτηση στο Κοινοβούλιο, δίχως ψήφιση από τους Βουλευτές, και από την άλλη να ερχόμαστε σε θερινό τμήμα της Βουλής, με ένα νομοσχέδιο που κατατίθεται νύχτα, και με την διαδικασία του κατ επείγοντος να επικυρώσουμε μία επιχειρηματική συμφωνία ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, για να επιμεριστούν οι ευθύνες, να φύγουν από τους διαχειριστές της υπόθεσης και να γίνουν «πολιτικές»!, και άρα κατά την συνήθη σας τακτική, παραγραφόμενες και αμελητέες, είναι τουλάχιστον οξύμωρο και προκλητικό.  

Η τακτική της χρήσης της Βουλής κατά το πως κάθε φορά βολεύει, δεν ταιριάζει σε ένα κράτος δικαίου, δεν ταιριάζει σε μία συνταγματική δημοκρατία. Μοιάζουμε, σαν κάθε φορά να λειτουργούμε σε μία κατάσταση εξαίρεσης, σε ένα κράτος και με μία κυβέρνηση που προτάσσει κάθε φορά έκτακτες ανάγκες εις βάρος της Δημοκρατίας, εις βάρος της κοινωνίας, υπό το βάρος των δανειστών, του επαχθούς και μη βιώσιμου χρέους, και της εξυπηρέτησης, των ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με την πρακτική αυτή να τείνει να γίνει μόνιμη, χαρακτηριστικό πλέον της μνημονιακής μας πολιτείας.  Η σημερινή Βουλή και κυβέρνηση ευτελίζει τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου, καταπατά συνεχώς το Σύνταγμα, εμπαίζει την δημοκρατία και τους πολίτες και συνηγορεί δυναμικά υπέρ της απαξίωσης της Πολιτικής και των θεσμών.

Καταψηφίζουμε λοιπόν το  σημερινό νομοσχέδιο, τόσο για λόγους ουσίας, όσο και για την απαράδεκτη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φτάσουμε στην ψήφισή του, και καλούμε και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να κάνουν το ίδιο.

 

Δείτε το βίντεο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κοινοβουλευτικο Εργο Παρεμβάσεις στην ολομέλεια Εισήγηση για τα κρατικά λαχεία