Ομιλία για τον προϋπολογισμό

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, 

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση αυτήν την εβδομάδα για το κατά πόσο ο Προϋπολογισμός αυτός είναι ρεαλιστικός αν θα πιάσει τα αποτελέσματα ή ισχύουν τα πλεονάσματα και οι επιτυχίες. Θέλω να πω, όμως, κάτι που η Κυβέρνηση δείχνει να κάνει ότι το ξεχνάει: τα πλεονάσματα αυτά, εάν υπάρχουν, όσα και αν είναι, χτίστηκαν πάνω στις πλάτες, πάνω στην εξαθλίωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Ελλάδας.

Οι προβλέψεις που κάνει ο Υπουργός Οικονομικών, παρόλες τις τεράστιες περικοπές κοινωνικών δαπανών για άλλη μια χρονιά, βρίσκονται στον αέρα. Γιατί ότι στοιχεία και περικοπές εμφανίζετε εδώ είναι βέβαια εικονικά και θα αναθεωρηθούν προς το χειρότερο, αφού δεν τον έχει εγκρίνει η Τρόικα.

Βρίσκεται όμως στον αέρα και για άλλον έναν λόγο: επειδή η πρωτοφανής κοινωνική και οικονομική καταστροφή που έχουν φέρει στην χώρα οι μνημονιακές πολιτικές και τα μέτρα που έχετε ήδη ψηφίσει και θα εφαρμοστούν, θα διαψεύσουν όλες τις ψευδείς αισιοδοξίες και τα «λογιστικά κόλπα» με τα οποία προσπαθεί να κρατηθεί η Κυβέρνησή σας στην εξουσία.

Αυτό το γεγονός αποτυπώνεται πιο χαρακτηριστικά στις εκτιμήσεις για τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων και του Οργανισμού Απασχόλησης. Συγκεκριμένα, για το 2014 οι ασφαλιστικές εισφορές προβλέπονται οριακά αυξημένες. Η πρόβλεψη αυτή προκύπτει από το αισιόδοξο κυβερνητικό σενάριο για σταθεροποίηση, οριακή ανάπτυξη και οριακή μείωση της ανεργίας.

Λαμβάνετε, επίσης, ως δεδομένο ότι ασφαλισμένοι και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλουν στην ίδια ή και μεγαλύτερη έκταση τις εισφορές τους, λόγω των προστίμων, κάνοντας ότι δεν βλέπετε αυτά που σας λέμε για την διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για περικοπές των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% επιπλέον. . Άλλωστε, ούτε καν η Τρόικα δεν πιστεύει ότι τα κενά των ταμείων θα κλείσουν με τις προτάσεις του Υπουργού Εργασίας και επιμένει στο τσεκούρωμα των συντάξεων.

Όμως, το πιο χοντροκομμένο ψέμα αυτού του προϋπολογισμού είναι οι εκτιμήσεις για την ανεργία που μιλάνε για ποσοστό 24,5%. Την ίδια στιγμή που όλοι, από τον ΟΟΣΑ μέχρι την Ελστάτ και το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ μιλάνε για επίσημη ανεργία κοντά στο 28% και πραγματική που το 2014 θα ξεπεράσει το 31%. Μάλιστα, όπως δήλωσε και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας, ακόμη και αν έχουμε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που εσείς προβλέπετε, η ανεργία δεν μειωθεί κάτω από το 10% πριν το 2030.

Τα νούμερα, λοιπόν, αυτά που μας φέρνετε σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη προσπάθεια να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα που εσείς έχετε δημιουργήσει. Και είναι ταυτόχρονα μια προσβολή στις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Στις οικογένειες που  βλέπουν τα παιδιά τους να φεύγουν στο εξωτερικό, όχι για να σπουδάσουν σε πανάκριβα κολέγια όπως προτρέπετε τα παιδιά των πλουσίων οικογενειών, αλλά γιατί δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή επιβίωσης. Στις εκατοντάδες χιλιάδες απολυμένες και απολυμένους οικογενειάρχες, που είναι άνω των 50 ετών και γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμιά ελπίδα να ξαναβρούν δουλειά όσο συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, όσα πλεονάσματα και αν έχετε εσείς και τους αριθμούς των οποίων οποίους ετοιμάζετε να αυξήσετε με νέα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Με δεδομένη όμως την αύξηση της ανεργίας και του χρόνου, με δεδομένες τις μειώσεις των μισθών – άρα και των αντίστοιχων εισφορών – και την διατήρηση της ανασφάλιστης εργασίας ούτε οι προβλέψεις για τα έσοδα των οργανισμών απασχόλησης θα επιβεβαιωθούν, αλλά και τα έξοδα για επιδόματα ανεργίας και παροχές που κινούνται στα περσινά επίπεδα αποτελούν ψίχουλα μέσα σε μια θάλασσα ανεργίας.

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία, προκειμένου να μιλάμε πραγματικά για προστασία των ανέργων, η άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ που ήταν πριν την μείωσή του στις 28-2-2012 με στόχο να φτάσει το 80% του βασικού μισθού, και σταδιακή χρονική επιμήκυνση της χορήγησής του σε πρώτη φάση για άλλους 12 μήνες. Αυτό θα γίνει μέσα από τη θέσπιση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος προστασίας, οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων και ένας αναβαθμισμένος, ενιαίος, δημόσιος και τριμερώς χρηματοδοτούμενος ΟΑΕΔ, που να το εφαρμόσει.

Κυρίως όμως, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην ρίζα της, πράγμα που σημαίνει μια ριζικά διαφορετική πολιτική κατεύθυνση με δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις, την σταδιακή αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων, την ανάσχεση των απολύσεων, την αύξηση και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών πόρων που διατίθενται για την ανεργία και την απασχόληση.

Προτεραιότητα και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσουμε τη μνημονιακή καταστροφή. Να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με εργασία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη και ν’ ανοίξουμε το δρόμο για μία σοσιαλιστική κοινωνία, στην οποία όλοι και όλες θα έχουν πλήρη, σταθερή, ποιοτική, ασφαλισμένη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία.

 

 

 

 

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κοινοβουλευτικο Εργο Παρεμβάσεις στην ολομέλεια Ομιλία για τον προϋπολογισμό