"Η δημοκρατία σας σταματάει στην πόρτα της επιχείρησης και του εργοστασίου" - Τοποθέτηση της Δέσποινας Χαραλαμπίδου στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Έγινε πολύς λόγος αυτές τις μέρες, εδώ μέσα, για το πρώτο από τα δύο ζητήματα που έθεσε η Κ.Ο. του Κόμματός μου στην πρόταση δυσπιστίας, για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας.   

  • Η  δημοκρατία για τους εργαζόμενους σταματάει πλέον στην πόρτα της επιχείρησης και στον φράχτη του εργοστασίου. Ρωτάω: Αυτό δεν είναι διαρκής παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας?
  • Οι μισθωτοί στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, κάθε μέρα, αντιμετωπίζουν καθημερινά  τον εκβιασμό “απολύσεις ή νέα μείωση μισθού και μεροκάματου”. Ρωτάω: Αυτό είναι δημοκρατία για σας?
  •  Όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο έχουν γυρίσει τα ρολόγια δεκαετίες πίσω. Στον ιδιωτικό τομέα κυριαρχούν οι μισθοί πείνας, κάτω και από τα 580 του βασικού. Οι μισές θέσεις εργασίας που έχουν απομείνει είναι με ευέλικτες συμβάσεις πια, με ωράρια λάστιχο και βέβαια ένας στους 3 εργαζόμενους είναι και ανασφάλιστος. Ρωτάω: Αυτό είναι δημοκρατία;
  • Η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε ευέλικτες μορφές γίνεται αποκλειστικά με το πιστόλι στον κρόταφο από την εργοδοσία. Αυτό είναι για σας δημοκρατία;
  •  Oι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν βλέπουν τίποτα άλλο από μια συνεχή πορεία νέων μέτρων. Συνέχεια νέες επιτυχίες με υπογραφή Σαμαρά, με νέες χαμένες θέσεις εργασίας,  500 εργάτες στον Κατσέλη, 300 στον Φωκά, 600 στη Σέλμαν, 1014 στη Νεοσέτ, 800 στα Σπρίντερ, 220 στην Διεθνή Ένωση, 600 στην πίτσα Χατ, 180 στα Μετρόπολις, στην ΕΛΒΟ μόνο κινδυνεύουν 350. Ολόκληρες Βιομηχανικές Περιοχές έχουν ερημώσει. Ρωτάω: Αυτό έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία;
  • Προχθές αμέσως μετά την  Γενική Πανελλαδική Πανεργατική απεργία η επιχείρηση ΝΙΚΑΣ απέλυσε όλους τους εργαζόμενους που απήργησαν.  Αυτό είναι για σας δημοκρατία;
  • Στην σελίδα της Διαύγειας, δημοσιεύονται, σε δημόσια θέα, εκατοντάδες αποφάσεις από δήμους στις οποίες περιέχονται καταστάσεις με ονόματα απεργών. Φακελώνετε ηλεκτρονικά πλέον  τους απεργούς. Αυτό δεν είναι  κατάφωρη παραβίαση, συνταγματικά κατοχυρωμένων, δημοκρατικών  και ατομικών δικαιωμάτων;

        Αυτές οι λογικές πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα. Αυτή η κυβέρνηση, εάν διέθετε ελάχιστη ευαισθησία, αν άκουγε  τους φόβους και τις αγωνίες του ελληνικού λαού  θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Σήμερα, προγραμματίζετε νέα μέτρα φτώχειας, αδικίας και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Αυτό που χρειάζεται είναι η αντιστροφή της πορείας, η διάλυση της σημερινής Βουλής και η ανάληψη της εξουσίας από μία κυβέρνηση που θα κάνει ριζικές τομές και θα φέρει τους εργαζόμενους στο προσκήνιο.

        Η Αριστερή κυβέρνηση, με κορμό τον  ΣΥΡΙΖΑ, θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

 Θα αμφισβητήσει το δημόσιο χρέος της χώρας με στόχο την διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του.

 Θα προωθήσει την εθνικοποίηση – δημόσιο έλεγχο - κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να λειτουργεί με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, την φορολόγηση των πλουσίων και του πλούτου, την επανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας και την δημοκρατική ανασυγκρότηση, κοινωνικό έλεγχο και εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα, ώστε να έχει τους αναγκαίους πόρους και αναπτυξιακά εργαλεία για να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Προτεραιότητες αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αποκατάσταση και ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων και των κοινωνικών πολιτικών.

H επαναφορά του μηνιαίου κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, η αποκατάσταση και αναβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, η θέσπιση φραγμών στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και η απαγόρευσή τους στο δημόσιο.

Η οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, η διασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους και η αποκατάσταση κατ’ αρχή των κατώτερων συντάξεων.

 Η κατάργηση των χαρατσιών στα ακίνητα και στα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών, η ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών με μερική ή και ολική διαγραφή των χρεών τους, ανάλογα με τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στα εισοδήματά τους.

Η στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως με δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις, στήριξη με το αναγκαίο προσωπικό της δημόσιας υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και παιδείας, αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων, χρηματοδότηση από τις τράπεζες της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανάσχεση των απολύσεων, αύξηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών πόρων για την απασχόληση και μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών.

Ταυτόχρονα, θα προωθήσουμε μέτρα για την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων, ώστε να διασφαλίζεται σε αυτούς, μέχρι να βρουν εργασία, και στις οικογένειές τους ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, όσον αφορά το ύψος και τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, που θα το επαναφέρουμε στα 461 ευρώ μηνιαία και θα επιμηκύνουμε χρονικά την χορήγησή του, την επιδότηση ενοικίου κατοικίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Κυρίες και κύριοι

        Η εργατική τάξη αναπνέει και δημιουργεί σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας. Όταν από τους τόπους δουλειάς, τα εργοστάσια και τις υπηρεσίες, λείπει η ελευθερία και η δημοκρατία, χτυπιέται η συνδικαλιστική δράση, διώκεται η συλλογική δράση και διεκδίκηση, τότε δεν μπορεί να δημιουργήσει.

        Έχετε σπείρει τον τρόμο παντού. Εμείς καλούμε την εργατική τάξη σε μαζικούς, λαϊκούς, εργατικούς και ενωτικούς αγώνες για να διώξουμε τον τρόμο και τον φόβο.

        

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κοινοβουλευτικο Εργο Παρεμβάσεις στην ολομέλεια "Η δημοκρατία σας σταματάει στην πόρτα της επιχείρησης και του εργοστασίου" - Τοποθέτηση της Δέσποινας Χαραλαμπίδου στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ