: Καταβολή δεδουλευμένων και λύση σύμβασης 80 εργαζομένων στις εταιρεία Μακεδονικές Εκδόσεις ΑΕ

ΣΥΡΙΖΑ

ΑΘήνα 2  Ιουνίου  2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Καταβολή δεδουλευμένων και λύση σύμβασης 80 εργαζομένων στις εταιρεία Μακεδονικές Εκδόσεις ΑΕ

Η εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΑΕ» εξέδιδε την καθημερινή απογευματινή εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ καθώς και την εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Από το 2011 ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις καταβολής των δεδουλευμένων των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων. Να σημειωθεί επιπλέον  ότι η εν  λόγω  εταιρεία  δεν  τ ηρούσε τις  εκάστοτε  ισχύουσες  Συλλογικές  Συμβάσεις Εργασίας της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ ,παρότι, ο Δημήτριος Ρίζος, Πρόεδρος  και ΔΙνων Σύμβουλος  του  Διοικητικού Συμβουλίου  της εταιρείας, ήταν και μέλος  του  Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΗΕΑ [της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών].

Τον Ιούλιο του 2012 σταμάτησε πλήρως η καταβολή των  δεδουλευμένων, ενώ παράλληλα η εταιρεία  εξαπάτησε τους εργαζόμενους  και τις επαγγελματικές τους  ενώσεις, για δήθεν  αναζήτηση βιώσιμης λύσης, ενώ είχε προγραμματίσει πώληση των σημάτων των προαναφερόμενων εφημερίδων.

Στις 21 -12 -2012, ο Απόστολος Ρίζος, γιός του Δημητρίου Ρίζου, μέλος του ΔΣ της εταιρείας, ιδιοκτήτης των σημάτων των εφημερίδων, τα μεταβίβασε, λόγω πώλησης, στην εταιρία SABD ΑΕ, και στις 28-12 -2012, η εταιρεία κατέθεσε δήλωση παύσης πληρωμών. Στη συνέχεια η εφημερίδα σταμάτησε να εκδίδεται, ενώ έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο, οι 80 περίπου εργαζόμενοι, οι οποίοι εξακολουθούν  να βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας.

 Να σημειωθεί επίσης πως ενώ η εταιρεία έχει μηδενικά περιουσιακά στοιχεία, είχε λάβει δάνεια από Τράπεζες, για τα οποία ενδεικτικά οφείλει τα κάτωθι ποσά:

Δάνεια       2.441.067 ευρώ, [ΑΙΡΗΑΒΑΝΚ]

                    2.406.21 ευρώ [EUROBANK]

                      516.892 ευρώ [ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ]

 Επίσης υπάρχουν μια σειρά οφειλές της εταιρείας που έως τον Δεκέμβριο του 2012  ήταν οι εξής:

 Οφειλές προς το Δημόσιο λόγω μη καταβολής ΦΠΑ και ΦΜΥ μέχρι 30-11-2012, που ανέρχονται σε 2.154.001,31 ευρώ.

Οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης που ανέρχονται σε 1.339.089 ευρώ.

Οφειλές προς εργαζομένους άνω των 3.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη του ΔΣ, ήτοι η οικογένεια Ρίζου.

 Α. έχουν αφαιρέσει από την εταιρεία, το ποσό των 7.300.000 ευρώ, όπως επισημαίνουν οι ορκωτοί λογιστές, κατά παρέκκλιση του άρθρου 23α Ν.219011920.

 Β. συνεχίζουν την λειτουργία της ραδιοφωνικής συχνότητας του ΠΑΡΕΑ ΕΜ, εισπράττοντας διαφημιστικά έσοδα

Κατόπιν μήνυσης των εργαζομένων, κατά των μελών του ΔΣ, ήτοι της οικογένειας Ρίζου, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη και απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Με βάση τα προαναφερθέντα και με δεδομένο ότι

-           80 περίπου υπάλληλοι της εταιρείας παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από δυο χρόνια ενώ ταυτοχρόνως είναι εγκλωβισμένοι, χωρίς να θεωρούνται άνεργοι, διότι δεν καταγγέλλονται οι συμβάσεις εργασίας τους

-           δεν καταβάλλονται οι οφειλές της εταιρείας προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-          η εταιρεία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της

-           παρά την σχετική απαγορευτική διάταξη, ο Δ. Ρίζος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να επέλθει λύση της σύμβασης εργασίας τους.

Οε ερωτώντες βουλευτές

Θελερίτη Μαρία

Γαϊτάνη Ιωάννα

Καραγιαννίδης Χρήστος

Λεουτσάκος Ευστάθιος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Σταθάς Ιωάννης

Σωτηρίου Ελένη

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κοινοβουλευτικο Εργο Ερωτήσεις : Καταβολή δεδουλευμένων και λύση σύμβασης 80 εργαζομένων στις εταιρεία Μακεδονικές Εκδόσεις ΑΕ