Έκδοση βιβλιαρίου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε πρώην ελεύθερους επαγγελματίες

ΣΥΡΙΖΑ  

Αθήνα, 6 Απριλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ:  Έκδοση βιβλιαρίου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε πρώην ελεύθερούς επαγγελματίες

Οι υφεσιακές μνημονιακές πολιτικές καθώς και η έλλειψη ρευστότητας υποχρέωσαν τα τελευταία έτη πολλούς ελεύθερούς επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους. Πολλοί εξ αυτών, μολονότι θα ήθελαν να είναι συνεπείς, βρέθηκαν μετά το "λουκέτο" της επιχείρησης να χρωστούν μεγάλα ποσά στον ΟΑΕΕ, αδυνατώντας ακόμη και να μπούνε σε ρύθμιση, ειδικά με το νομικό καθεστώς που επικρατούσε μέχρι πρότινος για τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. 'Ένα από τα προβλήματα που ανέκυψαν εκ των παραπάνω, ήταν ότι  βρέθηκαν και χωρίς απασχόληση αλλά και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

 Για να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα δύο βασικές βιοτικές ανάγκες, κάποιοι επέλεξαν να εργαστούν ως μισθωτοί σε άλλες επιχειρήσεις, προσπαθώντας να καλύψουν τόσο το οικονομικό πρόβλημα, όσο και για να κολλήσουν ένσημα, προκειμένου να ανοίξουν βιβλιάριο υγείας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στην επίσημα ιστοσελίδα τον Ιδρύματος αναφέρεται ότι για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας, προβλέπεται μεταξύ άλλων η προσκόμιση βεβαίωσης διαγραφής από άλλο φορέα ή Υπεύθυνη Δήλωση τον Ν.1599/86 ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο . 'Όμως τα υποκαταστήματα τον ΙΚΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας δε δέχονται την υπεύθυνη δήλωση, αναγνωρίζοντας μεν ότι οι υποψήφιοι ασφαλιζόμενοι έχουν την προαπαιτούμενη ασφαλιστική ικανότητα, αλλά απορρίπτοντας το αίτημα έκδοσης βιβλιάριού ασθενείας στους αιτούντες.

Επειδή η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι στοιχειώδες και αναφαίρετο δικαίωμα τον κάθε πολίτη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

— Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το ουσιαστικό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Στάθης Λεουτσάκος

 

Σωκράτης Βαρδάκης

Ιωάννα Γαϊτάνη

Χρήστος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Μεικόπουλος  Κωνσταντίνος Μπάρκας

Ελισσάβετ (Μπέτυ) Σκούφα

Ιωάννης Σταθάς

Ελένη Σωτηρίου

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κοινοβουλευτικο Εργο Ερωτήσεις Έκδοση βιβλιαρίου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε πρώην ελεύθερους επαγγελματίες