Πρωτολογία στην επερώτηση για την ανεργία των νέων

Κύριε/α Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ, 

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς την τακτική της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά τις τελευταίες μέρες. Έχουν πέσει τόσα νούμερα στην δημοσιότητα που δυσκολεύεται κανείς να τα συγκρατήσει. Τελευταία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε 440.000 θέσεις “εργασίας” - έτσι είπε - θέσεις προσωρινής εκμετάλλευσης των νέων ανέργων λέμε εμείς, γιατί εργασία δεν είναι.

Είναι γνωστός ο ρόλος με τον οποίο διαχρονικά χρησιμοποιήθηκαν τα σχετικά προγράμματα από τον δικομματισμό. Μέχρι σήμερα οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα του μνημονιακού τόξου χρησιμοποίησαν την κατάρτιση αποκλειστικά για την ικανοποίηση ιδιοτελών οικονομικών συμφερόντων (ιδιωτικές ΣΕΚ, ιδιωτικά ΙΕΚ, ιδιωτικά ΚΕΚ, εταιρείες συμβούλων) και για την ρουσφετολογική παροχή των επιδομάτων κατάρτισης στους κομματικούς και παραταξιακούς τους οπαδούς. Απαξίωσαν έτσι ένα ισχυρό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και μετέτρεψαν τους φορείς κατάρτισης, κυρίως  τους  δημόσιους αλλά και τους  ιδιωτικούς, σε κέντρα πελατειακών σχέσεων και έκαναν τα προγράμματα μέθοδο απόκρυψης των ποσοστών ανεργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικότητες και τα αντικείμενα κατάρτισης επιλέγονταν με βασικό κριτήριο τις δυνατότητες των παρόχων υπηρεσιών κατάρτισης να τις υλοποιήσουν και δευτερευόντως με βάση τις ανάγκες της οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις άλλαξαν αυτή τη στρέβλωση με μια καινούργια: με την κατάρτιση μέσω “Voucher” ενισχύουν την εξατομίκευση, την εμπορευματοποίηση και διαμορφώνουν μια κρατικά επιδοτούμενη ιδιωτική αγορά κατάρτισης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική απασχόλησης έχει βαρύνουσα σημασία : Είναι απαραίτητο και απόλυτα αναγκαίο να συνδεθεί  με τις ανάγκες παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και, άρα, με την αναπτυξιακή πολιτική σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. 

H επιδότηση των επιχειρήσεων θα πρέπει να συνδυάζεται με ρήτρα απασχόλησης, η οποία επιπλέον θα παραπέμπει σε σταθερές και όχι επισφαλείς θέσεις εργασίας, ενώ θα πρέπει να ελέγχεται το ενδεχόμενο απολύσεων όταν αυτές προηγούνται της επιδότησης.

Σε αυτή τη λογική, και η επαγγελματική κατάρτιση είναι εργαλείο ανάπτυξης και οι προτεραιότητες σε ειδικότητες και αντικείμενα θα πρέπει να ορίζονται από τις προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας και όχι από την ιδιότυπη ελληνική αγορά κατάρτισης και τις στρεβλώσεις της. Πόσο μάλλον, όχι από τις πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων για φτηνά, ανασφάλιστα εργατικά χέρια, επιδοτούμενα από το κράτος με τις διάφορες μορφές μαθητείας και πρακτικής. 

Επομένως, οι σχετικές πολιτικές απαιτούν εκ νέου ολικό σχεδιασμό με

  • διακριτή την αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας στο παιδαγωγικό μέρος του σχετικού συστήματος από την αρμοδιότητα των παραγωγικών υπουργείων που σχεδιάζουν την οικονομική ανάπτυξη στον σχεδιασμό και καθορισμό των ειδικοτήτων.
  • Ενίσχυση των μηχανισμών διάγνωσης και πρόβλεψης των αναγκών κατάρτισης σε άμεση συνάρτηση με τις προτεραιότητες του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Χωρίς κατάργηση των κεντρικών και περιφερειακών δομών του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).
  • Καθιέρωση του κοινωνικού δικαιώματος στην κατάρτιση για κάθε άνεργο χωρίς να χάνει το δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας ή άλλων κοινωνικών επιδομάτων.
  • Αντικατάσταση των επιταγών κατάρτισης με το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε επιχορηγούμενους με αυστηρά και ποιοτικά κριτήρια φορείς ΣΕΚ  και ΙΕΚ των συμπράξεων των παραγωγικών φορέων και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Αμοιβή των σπουδαστών που συμμετέχουν σε πρακτική άσκηση ή μαθητεία με τις ΣΣΕ των κλάδων τους.

Επιπλέον, θεωρούμε αναγκαία την αναβάθμιση και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, με στόχο ένα παραγωγικό και αποτελεσματικό δημόσιο, ενιαίο και τριμερώς χρηματοδοτούμενο φορέα. Ένας τέτοιος φορέας, σε συνεργασία με αναβαθμισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς εργασίας, μπορεί να λειτουργήσει ως το βασικό εργαλείο για τον επανασχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών στήριξης και αύξησης της πλήρους και σταθερής εργασίας των ανέργων.

Και κάτι τελευταίο κύριε Υπουργέ: εσείς μπορεί να ανακοινώνετε κάθε βδομάδα περισσότερες θέσεις “ωφελούμενων” - λογικό είναι, στο κάτω κάτω πλησιάζουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις – όμως, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, η ύφεση διατηρείται, το χρέος μεγαλώνει και μάλιστα ετοιμάζεστε να απελεύθερώσετε και τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό και να προχωρήσετε και σε νέες διαθεσιμότητες στον δημόσιο τομέα. Οι προσωρινές θέσεις μαθητείας, κατάρτισης ή κοινωφελούς εργασίας με “μισθό-χαρτζιλίκι”, το μόνο που κάνουν είναι να μπαλώνουν ένα φόρεμα που οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζουν να ξηλώνουν.

 

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κοινοβουλευτικο Εργο Επερωτήσεις Πρωτολογία στην επερώτηση για την ανεργία των νέων