Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων επιτάσσει ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σήμερα κιόλας

Τα σημάδια της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά, με την δημοσιοποίηση των στοιχείων για το κλείσιμο των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων το 2014. Ειδικά το ΙΚΑ παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης του 1 δις ευρώ.

 

Ταυτόχρονα, τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για τις ροές μισθωτής απασχόλησης δείχνουν ότι οι απολύσεις υπερισχύουν των προσλήψεων για 4ο συνεχόμενο μήνα και μάλιστα πάνω από τις μισές προσλήψεις το 2014 αφορούν ευέλικτες θέσεις εργασίας.

Αυτά τα δύο αποτελέσματα συνδέονται στενά. Είναι αναμφισβήτητο πλέον ότι με τις πολιτικές που ασκούνται οι μαύρες τρύπες στα αποθεματικά των ταμείων διογκώνονται διαρκώς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αντιστραφεί αν δεν εφαρμοστεί άμεσα μια άλλη κατεύθυνση στην οικονομία, που θα αναχαιτίσει την ανεργία και την υποαπασχόληση και θα παράγει πραγματικά έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και θα αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο και την εισφοροαπαλλαγή.

Επειδή, όμως, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – που άλλωστε πρωτοστάτησαν στην καταλήστευση των ταμείων – δεν πρόκειται να περάσουν σε αμφισβήτηση της μνημονιακής πολιτικής, η επιλογή τους είναι νέες δραματικές αλλαγές στις συντάξεις με αύξηση στα ηλικιακά όρια και μειώσεις συντάξεων. Όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί απέναντι στην Τρόικα (email Χαρδούβελη, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος των ταμείων κλπ).

Αυτήν την στιγμή απαιτείται άμεσα μια ριζική αλλαγή οικονομικής πολιτικής, με αναπτυξιακή ώθηση που θα δημιουργεί πλήρεις και σταθερές θέσεις εργασίας και θα διασφαλίζει το μέλλον τόσο των σημερινών συνταξιούχων, όσο και των επόμενων γενεών.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κοινοβουλευτικο Εργο Δελτία Τύπου Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων επιτάσσει ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σήμερα κιόλας