Καταγγελίες Συλλόγου Εργαζομένων στις. Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ)

Αθήνα  1/8/2014

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον  κ Υπουργό:

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, και Πρόνοιας

Θέμα: Καταγγελίες Συλλόγου Εργαζομένων στις. Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ)

Oι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ  Στρατούλης  Δημήτρης,  Καραγιαννίδης Χρήστος, Μπάρκας Κώστας,  Μπόλαρη Μαρία,  Σταθάς Γιάννης ,  Χαραλαμπίδου  Δέσποινα,  κατέθεσαν αναφορά  τις με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2014  επιστολές,  τον ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΣΕΥΤΠΕ) με τις οποίες καταγγέλλει συνθήκες εξοντωτικής εργασιακής  εντατικοποίησης, με αποτέλεσμα μια εργαζόμενη να υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο σε ώρα  εργασίας  σε ένα  κατάστημα στο όποιο η εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας  έχει ξεπεράσει κάθε λογικό όριο, με συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας  και της εργατικής νομοθεσίας.  Ο σύλλογος  μάλιστα καταγγέλλει ότι  η Διοίκηση  της Τράπεζας Πειραιώς  δε δήλωσε, όπως κανονικά όφειλε,  το περιστατικό  ως  εργατικό  ατύχημα.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αποτάθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε συγκεκριμένα καταστήματα του Ομίλου Πειραιώς, αλλά η υπηρεσία απάντησε δύο φορές τηλεφωνικά ότι οι έλεγχοι δε μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι, λόγω έλλειψης προσωπικού.

 Συγκεκριμένα είχαν ζητήσει στις 9/7/2014, έλεγχο στο κατάστημα επί της οδού Τζωρτζ 4 Πλατεία Κάνιγγος, ενημερώνοντας με mail και φαξ και τη κα Γαλανοπούλου αλλά και τον κο Πανταζή, και στις  2/7/2014 ελέγχους επί της οδού Μητροπόλεως 5 και επί της οδού Πανεπιστημίου 16, παίρνοντας μάλιστα αριθμό πρωτοκόλλου 2706 2/7/2014  από την υπηρεσία Συντονισμού Έλεγχου στην υπηρεσία της οδού Πατησίων 37. Ζήτησαν επίσης να διενεργηθεί επιτόπιος  έλεγχος από την τοπική Επιθεώρηση Εργασίας και στα καταστήματα τον Ομίλου στην Καλαμάτα, αλλά ο υπάλληλος της Επιθεώρησης ανέφερε ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και η μόνη επιθεωρήτρια τον Νομού απουσιάζει με αναρρωτική άδεια. Για το λόγο αυτό, ο μόνος τρόπος να διενεργηθεί έλεγχος επιχείρησης τον νομού Μεσσηνίας είναι  μέσω της επιθεώρησης τον Νομού Αρκαδίας, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα!

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας και όπως μας ενημερώσετε για αυτές.

Ακολουθούν  συνημμένες επιστολές του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΣΕΥΤΠΕ)

 

 

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτριος

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαμπίδου  Δέσποινα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΕΥΤΠΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 Μέλος: Ο.Τ.Ο.Ε / Ε.Κ.Α

αριθ. διατ. ειρην. Αθηνών: 390/2013 Πανεπιστημίου 20, Αθήνα

31/07/2014

 τηλ. 216 4001691—3 (εσ. 81691—3)

 fax. 216 7005404

ΠΡΟΣ:

 κο Βρούτση

 Υπουργό Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

κο Κεγκέρογλου

 Υφυπουργό Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 Κοινοβουλευτική ομάδα Ν.Δ

 Κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥ.ΡΙΖ.Α

 Κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑ.ΣΟ.Κ

 Κοινοβουλευτική ομάδα ΑΝ.ΕΛ

 Κοινοβουλευτική ομάδα ΔΗΜ.ΑΡ

 Κοινοβουλευτική ομάδα Κ.Κ.Ε.

 

 

Αξιότιμοι κύριοι.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα σημαντικό Θέμα που έχει προκύψει σε σχέση με την Επιθεώρηση Εργασίας και με τους ελέγχους που έχουμε ζητήσει ως σύλλογος να πραγματοποιηθούν αυτή την περίοδο.

Επηρεασμένοι από το περιστατικό που σας περιγράφουμε στη συνημμένη ανακοίνωση. αλλά και από καθημερινές οχλήσεις συναδέλφων για τη καταστρατήγηση ταυ ωραρίου. αποταθήκαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε συγκεκριμένα καταστήματα του Ομίλου Πειραιώς. Η υπηρεσία μας απάντησε δύο φορές τηλεφωνικά ότι πι έλεγχοι δε μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα έχουμε ζητήσει στις 9/7/2014. έλεγχο στο κατάστημα επί της οδού Τζωρτζ 4 Πλατεία Κάνιγγος, ενημερώνοντας με mαί1 και φαξ και τη κα Γαλανοπούλου αλλά και τον κο Πανταζή και στις 2/7/2014 ελέγχους επί της οδού Μητροπόλεως 5 και επί της οδού Πανεπιστημίου 16, παίρνοντας μάλιστα αριθμό πρωτοκόλλου 2706 2/7/2014 από την υπηρεσία Συντονισμού Ελέγχου στη Πατησίων  37.

Τέλος Θα Θέλαμε να σας αναφέρουμε άτι ζητήσαμε να διενεργηθεί επιτόπιος έλεγχος από την τυπική Επιθεώρηση Εργασίας και στα καταστήματα του Ομίλου στην Καλαμάτα. Υπάλληλος της Επιθεώρησης μας ανέφερε ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και η μόνη επιθεωρήτρια ταυ Νομού απουσιάζει με αναρρωτική άδεια. Για τα λόγο αυτό, α μόνος τρόπος να διενεργηθεί έλεγχος επιχείρησης του νομού Μεσσηνίας είναι μέσω της επιθεώρησης του Νομού Αρκαδίας. εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα!!

Για όλους αυτούς τους λόγους, Θα Θέλαμε και τη δική σας συμβολή στην προσπάθεια προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 210  4001691—3.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν. Γραμματέας           

Εμμανουήλ Μπεμπένης                   Ισίδωρος Γρίλιας                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΕΥΤΠΕ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Μέλος: Ο.Τ.Ο.Ε / Ε.Κ.Α

αριθ. διατ. ειρην. Αθηνών: 390/2013 Πανεπιστημίου 20, Αθήνα

31/07/2014

 τηλ. 216 4001691—3 (εσ. 81691—3)

 fax. 216 7005404

 

ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛφΟΥΣ

 Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι, η σταθερή προσήλωση του Συλλόγου μας, αλλά και σι συνεχείς πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις μας για την προστασία τον νομίμου ωραρίου εργασίας, είναι σε όλους γνωστές. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν πλήθος ενεργειών και παρεμβάσεων σε δεκάδες καταστήματα και υπηρεσίες όπου αναδείξαμε τη σημασία και την ανάγκη:

• της πιστής τήρησης του νόμιμού ωραρίού εργασίας

• της προστασίας της μητρότητας

• της εξάντλησης των ορίων κανονικής αδείας εντός του ημερολογιακού έτους. Αναδείξαμε παράλληλα το πρόβλημα και τις συνέπειες της αυθαίρετης και άπιαστης ατομικής στοχοθεσίας και της εξοντωτικής εργασιακής εντατικοποίησης που τη συνοδεύει. Τονίσαμε την σημασία που αποδίδει η επιστημονική κοινότητα στην αποτροπή αυτών των ολέθριων συνεπειών για την σωματική και ψυχική υγεία του εργαζομένου, την οικογενειακή ισορροπία, καθώς επίσης και την ανάγκη αποτροπής εκδήλωσης επαγγελματικών ασθενειών και ατυχημάτων, πού οφείλονται στην εντατικοποίηση και στο εργασιακό στρες.

Πρόσφατο περιστατικό σε υποκατάστημα στην Αθήνα επιβεβαιώνει  δυστυχώς με το χειρότερο τρόπο. τους παραπάνω φόβους μας. Συνάδελφος, μητέρα δύο μικρών παιδιών, υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο σε ώρα εργασίας. σε ένα κατάστημα στο όποιο η εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας είχε ξεπεράσει κάθε λογικό όριο. με συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, η Διοίκηση δεν δήλωσε, όπως κανονικά όφειλε. το περιστατικό ως εργατικό ατύχημα. παρ' ότι αυτό οφειλόταν ξεκάθαρα στις συνθήκες και στην εξοντωτική πίεση της εργασίας.

Ο  Σύλλογος μας, εκπροσωπώντας τη συνάδελφο, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά της αναλαμβάνοντας όλες τις πρωτοβουλίες για την αναγνώριση του συγκεκριμένου περιστατικού ως εργατικού ατυχήματος και από κοινού με το νομικό του επιτελείο έχει επιδοθεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση και δικαίωση της συναδέλφου.

Καλούμε τη Διοίκηση, έστω και τώρα, να πράξει τα αυτονόητα:

• να δηλωθεί το περιστατικό ως εργατικό ατύχημα

• να φροντίσει να καλυφθεί το σύνολο των εξόδων που επιβαρύνθηκε και θα επιβαρυνθεί η συνάδελφος μέχρι την τελική αποκατάσταση της υγείας της.

 • να της παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την ομαλή επάνοδό της σε εργασία λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το περιστατικό αυτό, που όλοι ευχόμαστε να έχει ομαλή έκβαση για τη συνάδελφο και να είναι το τελευταίο, είναι μια ακόμα σοβαρή προειδοποίηση για όλους όσους απαιτούν ως προϊστάμενοι και δέχονται ως εργαζόμενοι, εκπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα και στις συνθήκες της εργασίας.

 Είναι καθήκον όλων να σεβόμαστε και να διεκδικούμε την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων, κατ' επέκταση της υγείας και της οικογενειακή μας ισορροπίας. Δεν ωφελεί τον εργαζόμενο, ούτε σε τελευταία ανάλυση την Τράπεζα, να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, φτάνοντας στο σημείο να απειλείται και αυτή ακόμα η υγεία, η σωματική και ψυχική μας ακεραιότητα.

 Έχουμε όλοι ευθύνη να μη δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα αυτούς που θέλουν τους εργαζόμενους σε ρόλο «κομπάρσου». Αυτούς που στέλνουν μηνύματα υποταγής στη γραμμή του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας, οδηγώντας τους εργαζόμενους όλο και πιο βαθειά στην ανασφάλεια και την εξαθλίωση. Συνάδελφοι, έχετε ευθύνη απέναντι στον εαυτό σας και στις οικογένειες σας να διεκδικήσετε, με εκείνούς που Θεωρείτε κατάλληλους, την προστασία των εργασιακών σας δικαιωμάτων. Ο Σύλλογός μας Θα συνεχίσει με συνέπεια υα αγωνίζεται για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων των εργαζόμενων.

 Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. τον Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691-3, 81974).

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 Ο Πρόεδρος

Ο  Γεν. Γραμματέας

 

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

http://www.parliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/9007931.pdf

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κοινοβουλευτικο Εργο Αναφορές Καταγγελίες Συλλόγου Εργαζομένων στις. Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ)